Kiesett, vagy kitört kulcspenge

Mi az a bicskakulcs?

 

A bicskakulcs a svájci bicskáról kapta a nevét, ami kinyílik, és az adott szerszám a végpozícióban fixálódik.

A bicskakulcs tulajdonképpen egy távirányítós kulcs, ami tartalmazza az immobilszert is. A kulcsszárat, vagy pengét a távirányító oldalában rejtették el. Egy gomb megnyomására azonban előugrik, és használható. Nagy előnye, hogy a kulcspenge nem nyomja a zsebünket, vagyis kényelmes.

 

Mi az a kulcspenge, vagy kulcsszár?

 

Kitört kulcsszár

A bicskakulcs gombnyomásra előugró vége. Ez a vég a kulcsszár, vagy kulcs penge cserélhető egy stift ki- beütésével, így szinte bármilyen autóhoz használható kulcspenge betehető. Ez nyílván az elmélet. A gyakorlat az, hogy a pengevégnek olyan kialakításúnak kell lennie, ami belemegy a bicskakulcs fogadó részébe. A másik fele a dolognak, hogy mivel a legtöbb autótípusnak egyedi a kulcsprofilja, így megfelelő kulcsprofillal is kell rendelkeznie.

A kulcsprofil az a kulcs, ami az adott zárba belemegy.

 

Minek hatására törik ki a kulcspenge?

 

A legtöbbször a sok használat okozza, de akár véletlenül le is lehet rúgni, vagy lesejtés hatására.

 

Hogyan javítható a kitört kulcspenge?

 

Kitört kulcspenge

 

A kulcspenge elméletben cserélhető, de az esetek agyrészében nem a penge törik el, hanem az a házból kinyíló résznél, a stiftnél eltörik.

Mivel gyárilag csak komplett kulcs vehető, így a gyárak elkezdek árulni utángyártott bicskakulcs házakat. Így jóval költséghatékonyabb, hiszen nem kell egy új kulcsot venni, ráadásul azonnal javítható, és nem kell az új kulcsra hónapokat várni.

Ezeknek egy komolyabb hátránya az, hogy mivel többen gyártják, így eltérőek a méretek. Ez azt hozza magával, hogy a megmaradt kulcsszár nem rakható be csak úgy a házba, mert vagy lötyög, vagy nem fér be. Ilyenkor aztán lehet reszelni, vagy venni egy másikat…

A legprofibb, és melósbab megoldás az, ha az új házba áthelyezzük az immobilizert, és az elektronikát, és a kulcsszárat, vagy pengét lemásoljuk. Tökéletes lesz, hiszen a pengéhez nem nyúlunk, az marad a házban…